Warning: Trying to access array offset on false in /www/r/e/u113716/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 3484
Tlačíme v RGB | Reklamozrut.sk

Blog 3. Tlačíme v RGB, praktický príklad

Ocitli ste sa už v takej situácii, keď Vám zavolali z reklamnej agentúry, že ste poslali grafiku vo farbách RGB a že ju máte preposlať vo farbách CMYK ? Rozdiel medzi RGB a CMYK som už písal v článku tu:  http://www.reklamozrut.sk/rgb-vs-cmyk/ , neskôr Vám nachystám článok, ako jednoducho previesť farby z RGB do CMYK pomocou vektorového programu Corel Draw.

Ale čo by sa stalo,ak by som dal tlačiť súbor, Vašu grafiku v RGB ? To si ukážeme na príklade, ktorý som si pripravil. 

Tlačím v RGB ? „Áno, a dokonca často, keďže zákazníci nie sú len reklamné agentúry a nemôžem predsa chcieť od staršej pani, nech mi pošle grafiku v CMYK.“

Príklad z praxe. 

Na obrázku vľavo môžete vidieť môjho maskota ŽRÚTA, ktorý je vo farbách RGB (hlavne si treba všímať tú azúrovú farbu označenú ako R-0, G-255, B-255). Následne som ho exportoval vo farbách RGB a do formátu png. Áno, ja viem, že to nie je najideálnejší formát pre tlač, ale aj tak.  Máme súbor png v RGB farbách a chceme to vytlačiť , lenže vieme z teoretického hľadiska, že farby musia byť CMYK. Čo teraz? Jednoducho nič. Program (Rip) to vyrieši za nás… Ale pekne po poriadku.

Tlačíme RGB!

Na obrázku vyššie vidíme reklamožrúta priamo v tlačovom programe (v Ripe). Ten má za úlohu to, že farby RGB prevedie do farieb CMYK. Všimnite si hlavne tú farbu azúrovú, ktorá nie je už taká jasná, „žiarivá“.

Záver a zhrnutie!

Takže, aké je riziko, keď posielam formát vo farbách RGB do tlače ? Ak tlačíme vo farbách RGB , môže sa stať to, že výsledný obrázok nebude mať totožné farby, ako máte na monitore, pretože v jednoduchosti spektrum RGB farieb je širší (jasnejší), ako spektrum farieb CMYK.

A výsledok môžete vidieť priamo na fotkách vyššie, tlačené pomocou veľkoformátovej tlačiarni Mutoh.

Ako jednoducho previesť grafiku z farieb RGB do CMYK ? Čoskoro o tom napíšem článok.

 

Odporúčané články

1 komentár

  1. […] V ďalšom článku si povieme, môžeme tlačiť a pripraviť grafiku v RGB ? Čítaj tu: Tlačíme v RGB […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *